Spring naar content

Een woning kopen: Onze tips

Ik wil een woning kopen. Wat moet ik doen?

Het kopen van een (nieuwe) woning is spannend én kan ingewikkeld zijn. Of het nu gaat om je eerste koopwoning of de volgende stap in jouw wooncarrière, wij willen je helpen om optimaal voorbereid te zijn op het vinden van jouw perfecte stekkie! Daarom beantwoorden wij voor jouw de vraag: “Ik wil een woning kopen. Wat moet ik doen?”

 

Wat zijn mijn woonwensen?

Als eerste is het belangrijk om te bedenken wat je woonwensen zijn en deze op een rijtje te zetten. Zo kan je tijdens het afspeuren van het internet gemakkelijker een keuze maken of een woning wel of niet aan jouw wensen voldoet. Maar waar moet je allemaal over nadenken?

  • Woonplaats: Waarschijnlijk is de eerste keuze die je maakt waar je een woning wilt kopen. Wellicht heb je al een voorkeur voor een specifieke stad of specifiek dorp. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wat breder zoekt in een bepaalde regio of zelfs provincie.
  • Wijk: Als je jouw ultieme woonlocatie al helemaal bepaald hebt, heb je waarschijnlijk ook al nagedacht over de verschillende wijken die perfect aansluiten bij jouw wensen. Loop eens een rondje door diverse buurten, zodat je de sfeer kan proeven. Of doe onderzoek naar de buurtbewoners, de dagelijkse voorzieningen, parkeerfaciliteiten en uitvalswegen.
  • Budget: Misschien wel de belangrijkste beslissing tijdens je woningzoektocht: hoeveel wil en kan je betalen voor jouw droomwoning? Zet voor jezelf een duidelijk maximaal budget. Houd hierbij welk rekening met het feit dat veel woningen in de huidige markt worden overboden en de bijkomende kosten zoals de kosten koper.
  • Grootte en/of aantal slaapkamers: Ook is het goed om te bepalen naar hoeveel ruimte je op zoek bent. Wat voor woning wil je kopen? Een appartement of liever een eengezinswoning? Wil je dat de woning een bepaalde grootte heeft, waarbij je misschien een grotere woonkamer hebt met minder slaapkamers? Of heb je een gewenst minimaal aantal slaapkamers, maar maakt de grootte van de gehele woning niet per se uit?
  • Buitenruimte: Ook niet te vergeten: vind je het belangrijk dat je woning een buitenruimte heeft of is dit geen harde eis? In de drukke stad is een balkon of dakterras vaak een perfecte oplossing voor een fijne buitenruimte. Eengezinswoningen of benedenwoningen hebben vaak een tuin. Ook heel ideaal!

 

Financieel advies inwinnen

Nu dat je jouw woonwensen op een rijtje hebt gezet en je zoektocht naar een woning kan beginnen, is het handig om – voordat je gaat zoeken – te weten hoe je financiële plaatje eruitziet. Daarom is het een goed idee om van tevoren alvast financieel advies in te winnen. Dit kan bij een adviseur van je eigen bank, maar ook bij een onafhankelijk financieel adviseur. Het verschil tussen deze twee is dat een financieel adviseur bij de bank advies zal geven op basis van de diensten en producten die door die bank worden aangeboden. Een onafhankelijk financieel adviseur kijkt naar de diensten van verschillende aanbieders en adviseert op basis daarvan welke het beste bij jou past.

 

Klaar voor de start!

Heb je al je voorkeuren op een rijtje gezet en heb je duidelijkheid over jouw woonbudget? Dan begint de zoektocht voor het kopen van een woning echt. Handige tip: op onze website kan je een gratis zoekopdracht invullen met al jouw voorkeuren. Zo krijg jij als eerste onze nieuwste woningen in je mailbox die aansluiten bij jouw wensen.