Spring naar content

Hoe ga je goed voorbereid naar een bezichtiging?

Welke vragen moet ik stellen tijdens een bezichtiging?

7 slimme vragen & 3 tips voor een goede voorbereiding

Spannend, je hebt een woning gevonden die (online) aan al je wensen voldoet en je hebt een bezichtiging ingepland! Nu ga je deze parel in het echt bekijken en ontdekken of dit jouw toekomstige thuis kan worden. Een bezichtiging kan best overweldigend zijn. Zo ben je soms niet alleen in de woning of heb je een bepaalde tijdsduur dat je het huis kunt verkennen. Soms ben je zĂł enthousiast, dat je achteraf vergeten bent bepaalde vragen te stellen. Een goede voorbereiding is dus het halve werk! Hoe je dit doet? Wij helpen je graag een handje.

 

7 vragen om te stellen aan de makelaar tijdens de bezichtiging

1.Waarom gaan de huidige bewoners verhuizen?

Het klinkt misschien een beetje gek, maar de reden dat de vorige eigenaren de woning gaan verkopen kan veel zeggen. Dit is dus echt niet alleen een nieuwsgierige vraag. Het kan ook zeker een bepalende rol spelen in je keuze voor deze woning. Gaan de verkopers bijvoorbeeld verhuizen vanwege gezinsuitbreiding of een scheiding, of door ruzie met de buren en de hoge kosten van het onderhoud? De makelaar kan je in de meeste gevallen meer vertellen. Zo heb je  een beter idee van de reden dat de vorige bewoners gaan verhuizen. Een aanvullende vraag: Hoe lang hebben de vorige bewoners hier gewoond? Ook het antwoord hierop kan helpen bij je keuze!

 

2. Wat is de opleverdatum?

De opleverdatum speelt ook een rol bij het doen van een bod. Het is daarom verstandig om erachter te komen waar de voorkeur van de verkopers naar uit gaat. Willen zij bijvoorbeeld snel opleveren, omdat ze al een nieuwe woning hebben? Ă“f blijven ze liever nog wat langer in hun huidige woning, wachtende op hun nieuwbouwhuis? In veel gevallen is het verstandig om je als koper flexibel op te stellen om meer kans te maken op jouw droomwoning. Maar het is natuurlijk ook voor jou als koper goed om te weten hoe snel jij moet schakelen nadat jouw bod is geaccepteerd. Zo kun je je eventuele huurcontract op tijd opzeggen of je eigen woning verkopen.

 

3. Wat zijn de maandelijkse VvE kosten en hoe actief is deze?

Wanneer je interesse toont in een appartement heb je altijd te maken met een Vereniging van Eigenaren. De bijkomende maandelijkse kosten worden straks onderdeel van je vaste lasten en zijn dus belangrijk om rekening met te houden. Sommige VvE’s zijn wat kleiner, andere worden gemanaged door grote organisaties. Vraag altijd hoe gezond een VvE is, of er voldoende gespaard is en of er toekomstige onderhoudsplannen zijn. Ook niet geheel onbelangrijk om te vragen: of er wellicht binnenkort een verhoging van de maandelijkse kosten aan zit te komen. Goed om hier rekening mee te houden in je toekomstige financiële plaatje.

 

4. Wat is er recent gerenoveerd in de woning en zijn er nog aandachtspunten?

Deze vraag kan ook zeer interessant zijn voor je toekomstige spaarplan. Want misschien zijn er bepaalde zaken in de woning die echt aan vervanging toe zijn. Natuurlijk kan dit smaakgevoelig zijn, maar het is altijd goed om te weten of er bijvoorbeeld recent een nieuwe keuken of badkamer is geplaatst, hoe oud de geplaatste apparatuur is of dat wellicht de CV-ketel aan vervanging toe is. De makelaar kan je helpen om op een rijtje te zetten wat de aandachtspunten zijn. Wij als makelaar hebben een meldingsplicht en zullen gebreken altijd benoemen als de verkoper deze aan ons doorgeeft. Maar let op: als koper heb jij een onderzoek plicht. Weet dus wat je koopt!

 

5. Zijn er spullen die ter overname zijn?

De perfect bijpassende plankjes in de keuken, de op maat gemaakte televisiekast of de prachtige gordijnen: allemaal zaken die je misschien heel graag zou willen overnemen! Soms zijn er bepaalde spullen die de woning gewoon Ă©cht af maken en je zelf zou aanschaffen. Misschien denken de verkopers er ook zo over en verkopen ze deze zaken graag mee met de woning. Goed om rekening mee te houden tijdens het formuleren van je bod! Natuurlijk is het ook altijd verstandig om voor de bezichtiging de Lijst van Zaken door te lopen. Maar nu je toch in de woning bent, kan je deze spullen meteen in het echt te bewonderen.

 

6. Hoe is de buurt en hoe zijn de buren?

Ben je zelf nog niet zo heel bekend met de buurt? Dan is het goed om te vragen in wat voor omgeving de woning gelegen is en wie je buren zijn! Verwacht echter geen gedetailleerde beschrijving met naam en toenaam. De makelaar kan wel vaak aangeven of het bijvoorbeeld gaat om een gezin, studenten of een jonger/ouder stel. Ook kan er worden gevraagd of er sprake is van geluidsoverlast of dat de buren juist één keer in de tijd gezellig samen barbecueën. Goed om te weten, toch? Maar denk ook aan hoe kindvriendelijk de wijk is, de winkelvoorzieningen en uitvalswegen in de buurt.

 

7. Zijn er veel gegadigden en wat is het biedingsproces?

Na alle vragen te hebben gesteld aan de makelaar weet je het bijna zeker. Je wilt een bod uitbrengen! Maar, hoeveel geĂŻnteresseerden zijn er? Vraag aan de makelaar hoeveel bezichtigingen er gepland staan en of er al veel oprecht geĂŻnteresseerd zijn. Dit kan jou gaan helpen bij het formuleren van jouw bod. Maar ook niet geheel onbelangrijk is het biedingsproces. Legt de makelaar elk bod direct voor aan de verkopers of is er een deadline? Wellicht is het bieden online inzichtelijk via ons Online Bied-systeem. Dit geeft je wellicht een inschatting van hoe snel je moet schakelen en de hoogte van je bod.

 

Drie tips voor een succesvolle bezichtiging.

1. Lees de dossierstukken van de woning goed door voor de bezichtiging

Tijdens een bezichtiging heb je soms beperkt de tijd. Daarom is het extra belangrijk om je van te voren goed in te lezen. Op deze manier hoef je geen vragen te stellen waarvan het antwoord al terug te vinden is. Zo kun jij je richten op de belangrijkste vraag: “Zou ik hier willen wonen?”

 

2. Verken de buurt en loop een rondje na je bezichtiging

Focus je niet alleen op de woning zelf, maar loop ook een rondje door de buurt! Let bijvoorbeeld op voorzieningen in de buurt, zoals scholen en supermarkten en parkeergelegenheden. Maar ook de rust of levendigheid in de straat kan belangrijk zijn. Bepaal of dit een buurt is waar je jezelf ziet rondlopen en dus ook wellicht wonen. Locatie, locatie, locatie!

 

3. Probeer jezelf te zien in de woning en schets een plaatje van je toekomst in dit huis

Het is zonde om er na je bezichtiging achter te komen dat je je alleen maar hebt gefocust op je vragen naar de makelaar toe. Probeer ook te genieten van de sfeer van de een woning en hoe het voelt om er rond te lopen. Stel je voor hoe het zou zijn om je vrienden en familie hier uit te nodigen. Dit specifieke gevoel kan namelijk weleens bepalend zijn voor de keuze van jouw droomwoning!

Wil jij op de hoogte blijven van ons nieuwste aanbod? Schrijf je dan hier in voor onze gratis zoekopdracht. Zo ontvang je als eerste als onze nieuwe woningen direct in je mail!