Spring naar content

Tips & tricks voor de fotoreportage: 5x handige tips!

Wat zijn de tips en tricks voor het voorbereiden van de fotoreportage?

Een van de belangrijkste momenten voordat we van start kunnen met de verkoop van je woning is de fotoreportage. Tijdens deze afspraak legt de fotograaf jouw woning op z’n mooist vast. Zo zorgen we ervoor dat je woning opvalt tussen het woningaanbod en de interesse van aspirant-kopers gewekt wordt. Hoewel de fotograaf precies weet wat hij/zij moet doen, is ook jouw hulp hard nodig. Daarom vind je hieronder 5 handige tips voor het voorbereiden van de fotoreportage. Zo is je woning helemaal fotoproof! Presenteer je woning met trots! Dan komt jouw fijne thuis op z’n allerbest naar voren.

 

Tip 1: Zorg voor een volledig opgeruimde woning en creëer een ruimtelijk gevoel

Een opgeruimd huis met veel licht en een ruimtelijk gevoel zorgt voor rust. Dit resulteert in mooie foto’s die de ruimtes in jouw woning optimaal naar voren brengen. Het is dus belangrijk dat je woning goed schoongemaakt en opgeruimd is.

 • Ruim spullen die onder bedden, bovenop kasten of achter deuren liggen op.
 • Denk hierbij ook aan een (half)open kast met je mooiste accessoires en boeken.
 • Voor de fotoreportage is het zemen van je ramen niet enorm belangrijk. Het is vooral belangrijk om dit voor de bezichtigingen te doen. Dat scheelt weer! Focus op de bovenstaande zaken en het verwijderen van stof van o.a. meubels en accessoires.

 

Tip 2: Denk aan je privacy

Grote kans dat je in je huis persoonlijke spullen hebt staan (of rond hebt slingeren). Hoewel dit je woning natuurlijk helemaal eigen maakt, is het goed om erover na te denken wat je wel en niet zichtbaar wilt hebben op de foto’s. Denk aan het volgende:

 • Berg bijvoorbeeld je persoonlijke en kostbare items op, zoals je laptop of dure sieraden.
 • Wil je liever niet dat jij en je familie of vrienden op de fotoreportage te zien zijn? Haal dan ook deze foto’s weg in hoeverre dat mogelijk is.

 

Tip 3: Breng de sfeer van jouw woning goed over

Je wilt natuurlijk dat aspirant-kopers een goed beeld van jouw huis krijgen en er helemaal verliefd op worden! Daarom is het goed om ervoor te zorgen dat de woning niet té steriel oogt en, ondanks het weghalen van persoonlijke items, de sfeer van jouw huis goed overkomt. Dit kan door het toevoegen van verschillende items:

 • Denk aan kleurrijke items zoals bloemen en planten of boeken en tijdschriften.
 • Middels een leuk kleed op de vloer of verschillende kussentjes op je meubels breng je meer kleur in bijvoorbeeld je woonkamer of slaapkamer(s).
 • Ook de keuken en badkamer kan je extra aankleden. In de keuken staan verse groenten en fruit erg huiselijk. Luxeproducten zorgen voor de finishing touch in de badkamer.
 • Bonus tip: Het bed is een sfeermaker in de slaapkamer. Zorg dus dat deze strak is opgemaakt en eventueel aangekleed met een sprei of een aantal sierkussentjes.

 

Tip 4: Benadruk de bijzondere details van je woning

Heb jij gave en/of authentieke details in je huis? Dit is een onderscheidende factor en maakt de fotoreportage extra sfeervol! Deze elementen kunnen goed benadrukt worden door het gebruik van mooie detailshots.

 • Gave details zijn onder andere glas-in-lood, een kachel of open haard, een schouw of plafondornamenten.

 

Tip 5: Vergeet je buitenruimte niet

Als je een buitenruimte hebt – een tuin, balkon of dakterras – is het belangrijk om deze niet te vergeten. Dit is namelijk een groot onderdeel van je woning, want hoe fijn is zo een buitenruimte! Zorg er daarom voor dat ook dit gedeelte er netjes en sfeervol bij staat voor de foto’s.

 • Zorg dat buitenruimte schoon en opgeruimd is.
 • Leg bijvoorbeeld kussentjes in je tuinset of -stoelen.
 • Of zorg voor wat leuke plantjes of andere decoratie, zoals verlichting.
 • Vergeet ook in de winter je buitenruimte niet.

Hopelijk helpen deze tips je bij het klaarmaken van je woning voor de fotoreportage, zodat jouw woning er prachtig bij staat op de foto’s. Zo ben je weer een stapje verder in het verkoopproces!