Om je nog sneller van dienst te kunnen zijn hebben we een opsomming gemaakt van veelgestelde vragen. In ons dagelijks werk krijgen we vaak dezelfde vragen te horen. Dat geeft natuurlijk helemaal niets. Je moet je ook nooit bezwaard voelen om te vragen! Toch is het soms handig te weten welke vragen er al gesteld zijn. Daarvoor kun je onze lijst met veelgestelde vragen gebruiken. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.
Makelaardij: Woning kopen?
Wij benaderen altijd als eerste onze woningzoekenden. Via onze gratis zoekopdracht kan jij je hiervoor aanmelden en jouw woonwensen specificeren. Vervolgens ontvang je e-mails met ons nieuwste aanbod op basis van jouw wensen. Deze e-mail sturen wij voordat de woning op onze social media, website en Funda komt.
Allereerst is het belangrijk om te weten wat je kunt lenen. Hiervoor kan je een afspraak maken bij een erkende hypotheekadviseur. Daarna kan je de woning die je interessant vindt bezichtigen en de dossierstukken doornemen. Geïnteresseerd in de woning? Je kan jouw interesse uiten door een bod uit te brengen via ons klantenportaal Move.nl. Wij nemen jouw bod in behandeling, bespreken het met de verkoper en geven jou daarna terugkoppeling. Als jouw bod geaccepteerd is en het voorlopig koopcontract is getekend, gaat jouw hypotheekadviseur je verder helpen met het proces.
Wegens belangenverstrengeling kunnen wij niet de aankoopmakelaar van onze eigen woningen zijn. Wij verwijzen jou graag door naar een aankoopmakelaar waar wij goede ervaringen mee hebben.
Na het inplannen van een bezichtiging krijg je een Move.nl account waar je alle informatie over de woning terug kan vinden. Via jouw Move.nl account kan je ook een bod uitbrengen op de desbetreffende woning. Let op! De procedure kan op basis van een inschrijving zijn. In dat geval wordt de deadline met je gecommuniceerd.
Als bieder kun je via Move.nl je eigen voorstel kenbaar maken. Let er wel op dat je voorstel moet bestaan uit de volgende punten:
– Koopsom in euro’s
– Eventuele gewenste voorbehouden (ontbindende voorwaarden voor financiering of bouwkundige keuring)
– Gewenste transportdatum
– Overige voorwaarden (denk hierbij aan eventuele overname van bepaalde roerende zaken, voorwaarde voor funderingsonderzoek e.d.)
Dat hoeft niet. Soms spelen de voorwaarden of oplevering een belangrijkere rol voor de verkoper(s) waardoor de hoogste bieder niet altijd de koper wordt.
Nee. Het kan zijn dat een bieder met een lager voorstel qua koopsom, ontbindende voorwaarden of een voorgestelde opleverdatum heeft neergelegd die beter aansluiten bij de wensen van de verkopende partij. De verkopende partij heeft altijd het recht qua gunning en het recht om te beslissen met welke partij hij verder wil gaan.
Je voorstel wordt pas bindend als de (reguliere) koopakte is getekend. Tot die tijd is er sprake van een mondelinge, niet bindende situatie. Let wel op: als een van beide partijen een professionele partij betreft of belegger dan gelden hier andere regels voor. Nadat je als koper een kopie van de getekende overeenkomst hebt ontvangen gaan je 3 dagen wettelijke bedenktijd in.
De makelaar gaat nu samen met de verkoper alle biedingen doorspreken. Er wordt dan gekeken naar onder andere de prijs en de voorwaarden die zijn geboden. Het kan zijn dat de verkoper uiteindelijk de voorkeur geeft aan een lagere prijs, maar voor hem of haar betere voorwaarden of een gunstigere opleverdatum. Het is dus niet zo dat het hoogste bod altijd het winnende bod is. In sommige gevallen kan het gebeuren dat de verkopend makelaar contact met je opneemt om aanvullende informatie over het voorstel te krijgen. Het staat de verkoper daarnaast ook vrij om ervoor te kiezen de woning niet te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de verkoper vindt dat er geen interessante biedingen tussen zitten.
Gefeliciteerd! Wij vragen je om jouw gegevens en een kopie van jouw identiteitsbewijs te uploaden in ons klantenportaal Move.nl, zodat het koopcontract opgemaakt kan worden. Vervolgens sturen wij de concept versie ter controle naar beide partijen op. Daarna wordt het contract (digitaal) getekend. Als je een aankoopmakelaar hebt, zal hij/zij met jou tekenen. Na ondertekening gaan de drie wettelijke bedenkdagen en het eventuele financieringsvoorbehoud in. Het koopcontract sturen wij naar de door jou gekozen notaris.
De verkoop is definitief als de bedenktijd en de eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.
Als koper mag jij het notariskantoor kiezen. Je kan dit doen door bij diverse kantoren een offerte op te vragen en daaruit een keuze te maken. Uiteraard kunnen wij ook een aantal kantoren aanbevelen.
Vlak voor de overdracht vindt de eindinspectie plaats. Na deze inspectie vindt de overdracht op het notariskantoor plaats. Hierna ontvang je de sleutels van jouw nieuwe woning.
De fundering is een belangrijk onderdeel van de woning. In sommige gebieden van Rotterdam zijn er problemen bekend. Eventuele onderzoeken zijn vaak bekend bij www.funderingsloket.nl
Makelaardij: Woning verkopen?
Bij een waardebepaling komt een van onze makelaars bij jou thuis langs om meer te vertellen over hoe wij als makelaarskantoor te werk gaan. Daarnaast krijgt de makelaar zo een goed beeld van de woning om vervolgens een actuele marktwaarde af te kunnen geven. Ook worden tijdens het gesprek onze verkoopstrategie uitgelicht. Na het gesprek ontvang je binnen 48 uur de offerte. Het gesprek is geheel vrijblijvend en oriënterend.
Een waardebepaling geeft de actuele marktwaarde van de woning aan, maar kan niet gebruikt worden om een lening of hypotheek af te sluiten. Een taxatie is een officiële waardebepaling waarvan een uitvoerig rapport wordt opgemaakt en wordt o.a. gebruikt om een hypotheek af te sluiten.
Makelaardij: Veel voorkomende termen
Bij het uitbrengen van een bod kun je diverse voorwaarden meenemen. De meest voorkomende voorwaarden zijn het verkrijgen van een financiering en het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Bij deze voorwaarden wordt altijd een einddatum afgesproken die in het koopcontract opgenomen wordt. Tot deze einddatum heb je de tijd om de hypotheek te regelen. Als er op financiële gronden de hypotheek niet rond komt, kun je de koop ontbinden.
Dit houdt in dat een uitgebracht bod mondeling is geaccepteerd door de verkoper(s). Het koopcontract is nog niet getekend waardoor het nog niet zwart op wit bevestigd is. Bezichtigingen worden niet meer ingepland. Formeel gezien is de woning pas verkocht als het koopcontract door beide partijen getekend is.
Als het voorlopig koopcontract is getekend wordt de status aangepast en is de woning verkocht onder voorbehoud van eventuele ontbindende voorwaarden, zoals een financieringsvoorbehoud of voorbehoud van bouwtechnische keuring.
Na het ondertekenen van het koopcontract heeft de koper nog drie dagen de tijd om zich te bedenken en de koop terug te draaien.
Bij deze afspraak gaat de verkopend makelaar met de koper(s) en eventueel de verkoper(s) door de woning om te controleren of de woning is opgeleverd zoals afgesproken. Daarnaast wordt de Lijst van Zaken nagelopen en worden de meterstanden opgenomen die wij ook naar jou mailen.
De verkoper is verplicht om de (aspirant) koper(s) zo volledig mogelijk in te lichten over de woning en alle bijbehorende rechten, plichten en gebreken. Hierbij gaat het om de staat en toestand van de woning.
Een aspirant koper dient een woning goed te onderzoeken en hierbij wordt verwacht dat er zorgvuldig en actief te werk wordt gegaan. Dit kan bijvoorbeeld door alle dossierstukken grondig door te nemen, vragen te stellen aan de makelaar of een bouwtechnische keuring te laten plaatsvinden.
Eigen grond is dat je volledig eigenaar bent van de grond. Erfpacht houdt in dat bijvoorbeeld de gemeente eigenaar is van de grond onder jouw woning of appartement. De erfpachtperiode is soms met een einddatum of eeuwigdurend. Voor het gebruik van de grond betaal je een vergoeding. Deze vergoeding heet canon. De canon wordt vaak voor een bepaalde periode of voor de gehele duur afgekocht (vooruitbetaald). Na afloop van de afgekochte periode of zelfs het contract bepaalt de gemeente op dat moment de nieuwe canon. Afgekocht erfpacht is nog geen eigen grond. Vaak is het wel mogelijk om de erfpacht om te zetten naar eigen grond.
Waar kunnen we jou mee helpen?
We kijken graag naar je wensen en naar wat we voor je kunnen betekenen. Kies hieronder op welke manier we contact met je op mogen nemen en vul je gegevens in. Tot snel!